Saffranspannkaka

Jag har alltid varit och är fortfarande ganska principfast när det gäller julbak, pynt etc inför julen.
Jag håller mig till första advent men det känns svårare och svårare för varje år.
Tycker det är så mysigt med allt som har med jultider att göra.

Nu fick jag långväga gäster precis till första advent och ville bjuda på något juligt och gott.
Det blev en saffranspankaka till efterrätt.

 

Jag serverade med kanderat nötkross, grädde och björnbär.

En utsökt dessert  som blev väldigt uppskattad av gästerna.

Du kan även servera med grädde, rårörda lingon och lite pistagenötter. Eller så tar du helt enkelt och serverar med det som faller dig i smaken.


Vi gick och små åt den rätt upp och ner som den är under kvällens gång. Mums ! 

Verkligen super gott !!

Vill du göra den till många går det bra att dubbla receptet och använda sig av en stor standar långpanna. Det gjorde jag då vi var många. Grädda ca 65-70 minuter då. 

Prova den ! Super god ! 


Recept:


1 kg färdig risgröt.
4 dl mjölk
3 ägg
2 dl socker
1 tsk salt.
1 paket saffran ( 0,5 g )

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Stöt saffranet tillsammans med saltet i en mortel. Har du inte tillgång till en mortel går det bra att blanda saffranspåse direkt ner i mjölksmeten.

Vispa ägg, mjölk, socker, saffran lätt.
Tillsätt risgrynsgröten och rör runt tills det är väl blandat.

Ta fram en ugnsform ca 20x30 cm och klä insidan med bakplåtspapper eller så smörjer du plåten ordentligt.
Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter.

 

 

Låt svalna och sätta sig innan servering.

Smaklig spis :)

Ni hittar mig även på :
Instagram @lillameee
Fb-Snilleskök

 
"Saffranspannkaka

Maria bollar

Denna underbara lilla bakelse är gjord med petit choux och mördeg, fylld med hemkokt vaniljkräm och toppad med lite florsocker. Så god !!

En bakelse som du lätt kan servera och inga gäster blir besvikna.
Har du inte provat att göra Maria bollar kan jag varmt rekommendera att baka dem.

 

Börja med mördegen och låt den vila i kylskåpet medan du gör i ordning
Petit-shoux degen.

Recept på maria bollar:
Ca 15 st.

Mördeg :
2 dl vetemjöl
75 g smör - kallt.
3 msk socker.

Häll vetemjöl och socker i en bunke.
Tillsätt smöret skuret i små bitar.
Nyp ihop och jobba snabbt upp en smidig deg.
Plasta in och ställ i kylskåpet.

Sätt ugnen på 200 grader.


Petit- shoux:
3 dl vatten
100g margarin
3 ägg
2 dl vetemjöl.

Ta fram en tjockbottnad kastrull.
Koka upp vatten och smör.
Tillsätt mjölet och rör runt tills du har en jämn smet som släpper kastrullens botten.
Ta av kastrullen från värmen och låt smeten svalna.

 

När smeten har svalnat vispar du i ett ägg i taget.

Häll smeten i en sprits påse och spritsa ut små bollar. ( stora som en 5 krona ungefär) Du kan även klicka smeten med små skedar.
Ca 15 st.

Kavla ut mördegen och stansa ut rundlar ca 6 cm i diameter.
( standa ut lika många som petit - shoux bollar.)
Lägg en mördegs bit över varje boll.

Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter.
OBS!! Öppna inte ugnsluckan under gräddningen.
Ta ut och låt kallna helt.

 

Vaniljkräm:
4 dl grädde - varav 1 dl sparas till senare skede.
2 äggulor
1 msk potatismjöl
1 msk socker
1 msk vaniljsocker.

Gör så här.
Ta fram en tjockbottnad kastrull.
Blanda samman 3 dl grädde, äggulor, potatismjöl och socker i kastrullen och sjud upp en kräm under omrörning.

Låt krämen svalna och rör i vaniljsockret.
Vispa upp 1 dl grädde ( hårt vispat)
Rör i grädden i vaniljkrämen och blanda väl.

Lägg i krämen i spritspåse med en mindre tyll.
Gör ett hål på undersidan av dina gräddade petit-shoux bollar och
spritsa i vaniljkrämen.

Sikta ett tunt lager florsocker över bakelserna.

 

Servera och njut, för gott är det !

Ni hittar mig även på :
Instagram: lillameee
Fb - Snilleskök

 

Smaklig spis :)

Tvåfärgade gifflar med hasselnötsfyllning/nutella

Det var ett bra tag sedan jag gjorde tvåfärgade gifflar och tyckte det var dags igen.
Denna gången har jag gått efter eget huvud, fyllt dem med hasselnötskräm/nutella och använt mig av min erfarenhet.

 

Så här gör jag:

Tvåfärgade gifflar.
Ca 24 st.

Deg 1
500g vetemjöl
1 jäst - 50g 
3 dl ljummen mjölk
I dl olja
1 tsk salt
2 tsk socker
1 ägg.

Deg 2

500g vetemjöl
1 jäst - 50g 
3 dl ljummen mjölk
I dl olja
1 tsk salt
2 tsk socker
1 ägg.
4-5 msk kakao

Häll ca 450 g vetemjöl i en bunke, häll i salt och rör runt.
Därefter häller du i oljan och ägget.
Smula ner jästen över det andra, strö över socker och tillsist häller du i den ljumna mjölken och börja arbeta upp en deg.
Tillsätt mer vetemjöl om det behövs, dock lite i tagen.
Knåda degen tills den är mjuk och släpper bunken.
Täck med en bakduk och låt jäsa ca 45 min eller till dubbel storlek.

Deg 2 görs direkt efter första.
Blanda kakao med mjölet.
Gör sedan likadant med denna som första.


Sätt ugnen på 200 grader.


Lägg degen på ett mjölat underlag, knåda igenom lite, och dela i fyra bitar. 2 ljusa och två bruna.

Ta en ljus deg bit och kavla ut en tunn cirkel.
Gör likadant med en mörk degbit och försök att få den lika stor.

Lägg den mörka cirkeln över den ljusa.
Kavla ut degen ytterligare nu när den är dubbelt så tjock.
Skär bort kanter ( om den blir lite ojämn) så att degen är rund och fin.

Skär degen i fyra delar och
fjärdedelarna i ytterligare 3 delar.

Skär två-tre små snitt i spetsen på triangeln, om du vill ha ett roligare mönster på dina gifflar annars är det inte nödvändigt.

 

Lägg en klick Nutella/hasselnötskräm i mitten på bredsidan vik över nutella klicken, och vik in sidorna och rulla ner.

Vill du ha mörk yta, vänd bara på triangeln du har skurit ut. Så att den den bruna sidan är vänd neråt.

Vill du inte fylla dem så är det bara till att rulla från bredsidan och ner.

Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper och låt vila ca 15 minuter.

 

Grädda mitt i ugnen, tills gifflarna fått fin färg på ytan. Ca 16-20 minuter.

Undertiden:
Vispa upp ett ägg + 1 msk vatten.
Pensla gifflarna så fort dem kommer ut.

Eller :

Häll en 1/2 dl sirap i en skål + 1 msk vatten. ( blanda) och pensla gifflarna.

Jag penslade mina med sirap.

Färgskillnaden blir tydligare om man penslar direkt efter och gifflarna blir finare tycker jag, då jag har provat båda varianterna.

 

Ni hittar mig även på:
Instagram @lillameee
Fb - Snilleskök.

Smaklig spis :)

"två färgade gifflar" "gifflar" "recept"